Trap Danmarks bog om Bornholm udkommer 14. juni under Folkemødet

Pressemeddelelse,

PRESSEMEDDELELSE
NY BOG OM BORNHOLM

Forsiden af Trap Danmark: Bornholm.
Forsidefoto: Nana Reimers/Trap Danmark

Download billedet af bogen på  www.trap.dk/presse

Trap Danmark: Bornholm
udkommer under Folkemødet – den 14. juni

Få omfattende viden om Bornholms Regionskommunes natur, historie, kultur og samfundsforhold.

I alt har 166 forskere og eksperter bidraget til denne rigt illustrerede bog med viden om det væsentligste fra Rønne til Nexø og fra Allinge-Sandvig til Dueodde. Læs om øens middelalderborge, dinosaurfossiler og sjældne flagermus. Få også historien om guldgubberne fra Sorte Muld, den råstofrige undergrund, Folkemødet og den statsejede øgruppe Ertholmene. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.

Bogen er baseret på indholdet om Bornholms Regionskommune i Trap Danmark 6. udgave, bind 31: Brøndby, Hvidovre, Tårnby, Dragør, Bornholm og er suppleret med et kort over Bornholm i målforholdet 1:75.000 og et forord af borgmester Winni Grosbøll.

Opdag Danmark – med Trap.

 

Læs om bogen her: https://trap.dk/kommunebog/bornholm/

Chefredaktør Niels Elers Koch udtaler:
Vi er stolte af at kunne præsentere den nye Trap-bog om Bornholms natur, landskab, historie, byer, kultur, samfund og erhverv lige netop til Folkemødet, som vi også deltager i for første gang. Bogen er en guldgrube af viden om Bornholm skrevet og redigeret af fagfolk og eksperter og vil være interessant for både bornholmere, tilflyttere og turister.”

 

Fakta

Bogen er på 140 sider i blødt omslag og bagerst er der et helt nyt kort over Bornholm i målforholdet 1:75.000. Vejl. pris er 279,95 kr. Bogen kan købes hos landets boghandlere og internetboghandlere.

 

6-stjernet anmeldelse

I april måned i år udkom den 374 sider store Trap Danmark 6. udgave, bind 31: Brøndby, Hvidovre, Tårnby, Dragør, Bornholm i én samlet indbunden bog som del af det store 34-binds Trap Danmark-bogværk. Bogen blev godt modtaget med en 6-stjernet anmeldelse i Nordjyske Stiftstidende. Det er indholdet om Bornholm fra denne bog, der nu bliver til en selvstændig bog om Bornholm.

 

Mød Trap Danmark på Folkemødet

Den nye bog om Bornholm og Trap Danmarks udgivelser om indtil videre 36 kommuner kan ses på Folkemødet, hvor forlaget Trap Danmark er at finde på KL’s stand ved Allinge Røgeri, placering F7.

 

Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.

De trykte udgivelser består af et 34-binds bogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune. Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv. Trap Danmarks kommende digitale univers, der vil gøre det muligt at stå et sted i Danmark og få pålidelige, relevante og velskrevne informationer om det givne sted, udvikles løbende, og de første digitale udgivelser udkommer i 2019.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk

Yderligere information kan fås ved henvendelse til

  • Chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller nek@trap.dk
  • Kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller pl@trap.dk

 

Eksempler på indhold:

De efterfølgende billeder og billedtekster stammer fra Trap Danmark: Bornholm. Billederne må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmark og med kreditering af fotograf. Download billederne i høj opløsning på www.trap.dk/presse

 

Helligdomsklipperne mellem Tejn og Gudhjem

 Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

Grundfjeldet, der i det meste af Danmark ligger dybt under jorden, er blottet på det nordlige Bornholm og har skabt dramatiske lodrette klippekyster, bl.a. ved Helligdomsklipperne mellem Tejn og Gudhjem. Turister har på billedet vovet sig ud på den dramatiske klippekyst neden for Helligdomsklipperne ved Bornholms Kunstmuseum. De forskellige klippeformationer bærer maleriske navne som Kærlighedsbænken, Måneskinsklipperne, Lyseklippen og, naturligvis, Helligdomsklippen. Havet har flere steder eroderet dybe gange eller »ovne« ind i klipperne. Blandt dem er den velbesøgte Sorte Gryde, en mere end 60 m lang grotte, hvor besøgende kan lade sig skræmme af de talrige, men ganske uskadelige grotteedderkopper.

 

 

Helleristninger på Madsebakke

Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

Fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.Kr. domineres fundbilledet af helleristninger, især langs nordøstkysten, hvor grundfjeldet har ligget eksponeret siden istiden. Madsebakke mellem Sandvig og Allinge på det nordlige Bornholm er formentlig Danmarks største helleristningsfelt. Stedet, der rummer mere end ti skibsristninger, hjulkors, fodfigurer og talrige skåltegn, var i yngre bronzealder et vigtigt kultsted. Området blev fredet i 1930. Efter den første fredning i 1930 er det fredede område udvidet flere gange.

 

Vang Granitbrud

Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

 Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

Det tidligere Vang Granitbrud er i dag et rekreativt område, der åbnede i 2014. Her er opført sheltere og rastepladser, oprettet klatrefaciliteter og udsigtspunkter, anlagt enkelte mountainbike‑ og vandreruter, og ved det gamle udskibningssted Vang Pier kan man bade. Peter Bonnéns bro over kløften ved Vang Granitbrud blev bygget i forbindelse med DGI’s landsstævne på Bornholm i 2002. Det geometrisk enkle cirkelslag modstilles af de 6 m lange cortenstålplader, der får beskueren til at tvivle på, om broen kan bære. Broen balancerer mellem formmæssig enkelhed og det æstetisk legende.