NY TRAP DANMARK BOG OM VIBORG KOMMUNE
Download bogens forside på www.trap.dk/presse
Trap Danmark: Viborg Kommune
udkommer den 12. december 2019
Få omfattende viden om Viborg Kommunes natur, historie, kultur og samfundsforhold. I alt har 138 forskere og eksperter bidraget til denne rigt illustrerede bog om det væsentligste fra Vridsted til Hammershøj og fra Hvam Stationsby til Kølvrå.
Tag med til Flyvestation Karup og Dollerup Bakker, og besøg Viborg Domkirke, som har udsmykning af Joakim Skovgaard. Læs om mordet i Finderup Lade, hedens opdyrkning og om Viborg som historisk magtcentrum. Grundfos, håndbolden, animationsklyngen og byens klostre har også fået plads. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.
Bogen er baseret på indholdet om Viborg Kommune i Trap Danmark 6. udgave, bind 8: Viborg, Ikast-Brande og er suppleret med et kort over Viborg Kommune i målforholdet 1:75.000 samt et forord af borgmester Ulrik Wilbek.
Læs om bogen her: https://trap.dk/kommunebog/viborg-kommune/
Fakta
Bogen er på 180 sider i blødt omslag og bagerst er der et kort over Viborg Kommune i målforholdet 1:75.000. Vejledende pris er 299,95 kr. Bogen kan købes hos landets boghandlere og internetboghandlere. Kortet findes også som selvstændige produkter. Som falset kort i plastlomme eller som plankort til at indramme og hænge op på væggen.
6 stjernet anmeldelse
I oktober måned i år udkom den 272 sider store Trap Danmark: Viborg, Ikast-Brande i én samlet indbunden bog som del af det store 34-binds Trap Danmark bogværk. Bogen blev godt modtaget med en 6-stjernet anmeldelse i Nordjyske Stiftstidende. Det er indholdet om Viborg Kommune fra denne bog, der nu bliver til en selvstændig bog om Viborg Kommune.
Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur.
Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.
De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.
Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.
Trap Danmark vil også fra 2019 lancere digitale tjenester. trap.lex.dk giver allerede nu adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Viborg Kommune vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt i løbet af 2020.
Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk
Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]
Eksempler på indhold:
De efterfølgende billeder og billedtekster stammer fra Trap Danmark: Viborg Kommune.
Billederne må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmark og med kreditering af fotograf. Download billederne i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Viborg Domkirke
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark – download billedet på www.trap.dk/presse
Den oprindelig middelalderlige Viborg Domkirke gik fra 1500-tallet gradvis i forfald, og i 1862 blev kirken lukket pga. nedstyrtningsfare. Det stod klart, at der var behov for en mere radikal restaurering af bygningen. Den fremtrædende professor i kunsthistorie N.L. Høyen fandt domkirken kaotisk pga. de mange ombygninger, der efter hans mening slørede den romanske bygning. Da Høyen endvidere var fortaler for idéerne om en national bygningskultur, foreslog han at nedbryde domkirken og erstatte den af en ny bygning, der så ud som den oprindelige domkirke. Kirken, der har en udvendig længde på ca. 69 m, en skibsbredde på 22,5 m samt et 30,7 m bredt tværskib, er en af verdens største granitkirker og Viborgs altdominerende vartegn. Da den allerede i sin samtid i 1870’erne forekom kold og livløs, tog daværende biskop i Viborg, Jørgen Swane, initiativ til at bringe liv til kirkens indre med en stor udsmykning af Joakim Skovgaard.
Hald Sø
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark – download billedet på www.trap.dk/presse
Sydvest for Viborg ligger den 343 ha store Hald Sø, som i en skæv hesteskoform smyger sig rundt om halvøen Inderøen. Hald Sø ligger omgivet af stejle skråninger, som fortsætter ud i søen og giver den sin bemærkelsesværdige dybde. Navnet stammer da også fra det oldnordiske hallr, som netop betyder »skråning«. Den dybe sø er fiskerig, og der blev drevet erhvervsfiskeri i Hald Sø helt frem til 1992. Fiskeriet foregik bl.a. med ruser, vod og krogliner, ligesom en ålekiste ved Non Mølle i perioder bidrog til ålefangsten. Desuden er Hald Sø en af de få danske søer, hvor man fiskede med regulært trawl.
Mønsted Kalkgruber
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark – download billedet på www.trap.dk/presse
Mens Mønsted Kalkgruber med sine ca. 60 km minegange i op til seks etager er verdens største sammenhængende kalkgruber, er Daugbjerg Kalkgruber landets ældste kalkmine, og kalkbrydningen begyndte her helt tilbage i 1100-tallet. I dag er kalkbrydningen for længst ophørt, og de gamle minegange er i stedet indtaget af turister og flagermus eller benyttes til oplagring og modning af oste. Med lommelygter leder besøgende efter flagermus i minegangene i Mønsted Kalkgruber. De små flagermus overvintrer i gruberne, hvor luftfugtigheden konstant er høj, og temperaturen holder sig på ca. 8 grader året rundt. For at give flagermusene ro er Mønsted Kalkgruber lukket for besøg om aftenen og natten fra d. 16. marts til d. 10. maj og igen fra d. 1. september til d. 31. oktober.