Trap Danmark: Skanderborg Kommune udkommer 10. juni 2020

Pressemeddelelse,

PRESSEMEDDELELSE
NY TRAP DANMARK BOG OM SKANDERBORG KOMMUNE

Download bogens forside på  www.trap.dk/presse

Trap Danmark: Skanderborg Kommune
udkommer den 10. juni 2020

Få omfattende viden om Skanderborg Kommunes natur, historie, kultur og samfundsforhold. Forskere og eksperter har bidraget til denne rigt illustrerede bog om det væsentligste fra Gammel Rye til Blegind og fra Skivholme til Tebstrup.

Tag med til Himmelbjerget, Smukfest og Luftwaffes hovedkvarter. Læs om Illerup Ådal og Alken Enge, alterkalken i Stilling Kirke og sklerosehospitalet i Ry. Bliv klogere på stenene i Stjær Stenskov, Genforeningstårnet på Ejer Bavnehøj og Øm Kloster ved Mossø. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.

Bogen er baseret på indholdet om Skanderborg Kommune i Trap Danmark 6. udgave, bind 11: Silkeborg, Favrskov, Skanderborg og er suppleret med et kort over Skanderborg Kommune i målforholdet 1:75.000 samt et forord af borgmester Frands Fischer.

Opdag Danmark – med Trap.

Læs om bogen her: https://trap.dk/kommunebog/skanderborg-kommune/

Fakta
Bogen er på 116 sider i blødt omslag og bagerst er der et kort over Skanderborg Kommune i målforholdet 1:75.000. Vejledende pris er 249,95 kr. Bogen kan købes hos landets boghandlere og internetboghandlere fra den 10. juni 2020. Kortet findes også som selvstændige produkter. Som falset kort i plastlomme eller som plankort til at indramme og hænge op på væggen.

6-stjernet anmeldelse
I december 2019 udkom den 320 sider store Trap Danmark: Silkeborg, Favrskov, Skanderborg i én samlet indbunden bog som del af det store 34-binds Trap Danmark bogværk. Bogen blev godt modtaget bl.a. med en flot 6-stjernet anmeldelse i NORDJYSKE Stiftstidende. Det er indholdet om Skanderborg Kommune fra denne bog, der nu bliver til en selvstændig bog om Skanderborg Kommune.

Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur.
Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.

De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.

Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.

Trap Danmark lancerer også digitale tjenester. trap.lex.dk giver allerede nu adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Skanderborg Kommune vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt i løbet af 2020.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk

Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]

 

Eksempler på indhold
De efterfølgende billeder og billedtekster stammer fra Trap Danmark: Skanderborg Kommune.
Billederne må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmark og med kreditering af fotograf. Download billederne i høj opløsning på www.trap.dk/presse

GENFORENINGSTÅRNET

Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2018 – download billedet på www.trap.dk/presse      

Genforeningstårnet, som kroner Ejer Bavnehøj, består af en dobbelt triumfbue, hvor buerne vender mod hver sit verdenshjørne. Siden tårnet blev rejst i 1924, er der opført en informationsbygning, anlagt parkeringspladser og etableret en natursti over til den nærliggende Møllehøj, der i dag betragtes som Danmarks højeste punkt.

 

LUFTWAFFES DANSKE HOVEDKVARTER

Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2018 – download billedet på www.trap.dk/presse      

Med en bemanding på ca. 500 soldater og medarbejdere skulle det tyske luftvåbens danske hovedkvarter varetage mange praktiske funktioner. I Dyrehaven i Skanderborg blev anlagt barakker og bunkers indrettet til administration, vaskeri, slagteri, værksted og sanitære forhold samt garager til at skjule køretøjer. Efter krigen blev størstedelen af det tyske anlæg nedrevet. Bunkerne fik dog lov til at blive liggende, da de viste sig at være for omfattende at fjerne.

VENG KIRKE

Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2018 – download billedet på www.trap.dk/presse   

Veng Kirke, der er opført som et benediktinermunkekonvent med tilknytning til kongeslægten, er et enestående bygningsværk, der rummer en række stilistiske elementer, som viser tilbage til De Britiske Øer, heriblandt den angelsaksiske arkitektur fra før normannernes invasion i 1066. Frisen under apsidens tagskæg med den karakteristiske rullefrise er derimod et lån fra den anglo-normanniske arkitektur fra tiden ca. år 1100.

PILBRODALEN

Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2019 – download billedet på www.trap.dk/presse

Gyldenbrune tagrør kanter Iglsø i Pilbrodalen sydvest for Vitved. Den 4‑5 km lange dal blev formentlig dannet af smeltevand inde under isen under Det Ungbaltiske Isfremstød. Dalbunden veksler mellem lavninger og højereliggende tærskler, hvilket får Pilbrodalen til at minde om en klassisk tunneldal. Pilbrodalen afviger dog fra den generelle opfattelse af en tunneldal, idet den løber parallelt med Den Østjyske Isrand. Var den en typisk tunneldal, burde den ligge vinkelret på isranden, da smeltevandsstrømmene inde under isen løber parallelt med isens bevægelsesretning.