PRESSEMEDDELELSE
NY TRAP DANMARK BOG OM SILKEBORG KOMMUNE
Download bogens forside på www.trap.dk/presse
Trap Danmark: Silkeborg Kommune
udkommer den 10. juni 2020
Få omfattende viden om Silkeborg Kommunes natur, historie, kultur og samfundsforhold. I alt har 129 forskere og eksperter bidraget til denne rigt illustrerede bog om det væsentligste fra Nørre Knudstrup til Tovstrup og fra Demstrup til Bryrup.
Opdag Det Midtjyske Søhøjland, Silkeborgskovene og den trehornede skarnbasse. Få historien om pramdragergryden, Jyske Bank og Slaget på Grathe Hede. Bliv klogere på Asger Jorn, Michael Drewsen og Anton Rosen, og læs om kurbadet, kirkerne og klostrene. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.
Bogen er baseret på indholdet om Silkeborg Kommune i Trap Danmark 6. udgave, bind 11: Silkeborg, Favrskov, Skanderborg og er suppleret med et kort over Silkeborg Kommune i målforholdet 1:75.000 samt et forord af borgmester Steen Vindum.
Opdag Danmark – med Trap.
Læs om bogen her: https://trap.dk/kommunebog/silkeborg-kommune/
Fakta
Bogen er på 140 sider i blødt omslag og bagerst er der et kort over Silkeborg Kommune i målforholdet 1:75.000. Vejledende pris er 279,95 kr. Bogen kan købes hos landets boghandlere og internetboghandlere fra den 10. juni 2020. Kortet findes også som selvstændige produkter. Som falset kort i plastlomme eller som plankort til at indramme og hænge op på væggen.
6-stjernet anmeldelse
I december 2019 udkom den 320 sider store Trap Danmark: Silkeborg, Favrskov, Skanderborg i én samlet indbunden bog som del af det store 34-binds Trap Danmark bogværk. Bogen blev godt modtaget bl.a. med en flot 6-stjernet anmeldelse i NORDJYSKE Stiftstidende. Det er indholdet om Silkeborg Kommune fra denne bog, der nu bliver til en selvstændig bog om Silkeborg Kommune.
Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur.
Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.
De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.
Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.
Trap Danmark lancerer også digitale tjenester. trap.lex.dk giver allerede nu adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Silkeborg Kommune vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt i løbet af 2020.
Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk
Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]
Eksempler på indhold
De efterfølgende billeder og billedtekster stammer fra Trap Danmark: Silkeborg Kommune.
Billederne må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmark og med kreditering af fotograf. Download billederne i høj opløsning på www.trap.dk/presse
MICHAEL DREWSEN
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2019 – download billedet på www.trap.dk/presse
Michael Drewsen (1804-74) slog sig i 1844 ned sammen med sin familie i Silkeborg for at etablere en moderne papirfabrik (se s. 66). Han blev hurtigt en betydende person på handelspladsen, som var under opbygning. I 1848 valgtes han til medlem af Den Grundlovgivende Rigsforsamling og derefter som rigsdagsmand. Desuden var han i flere perioder medlem af kommunalbestyrelsen. Hans store virketrang betød, at byen eksempelvis fik gasværk i 1856, i 1857 telegrafforbindelse og i 1861 dampskibet Hjejlen. Han arbejdede også tidligt på at få en jernbane ført til Silkeborg. Michael Drewsen og hans hustru Johanne Amalies bekendtskabskreds talte blandt andre Frederik 7. og grevinde Danner samt H.C. Andersen, som alle besøgte dem ved flere lejligheder. I 1870 solgte Michael Drewsen Silkeborg Papirfabrik, sit livsværk, og flyttede fra byen. Han ligger begravet i familiegravstedet i Silkeborg.
DEN TREHORNEDE SKARNBASSE
Foto: Jesper Vingtoft, 2009 – download billedet på www.trap.dk/presse
Tidligere var den trehornede skarnbasse ret udbredt i Jylland, men gik tilbage i takt med opdyrkningen og tilplantningen af hederne. En øget naturpleje af hederne og en voksende krondyrbestand har formentlig bidraget til, at den karakteristiske bille igen er i fremgang. I Silkeborg Kommune kendes den nu fra adskillige steder, heriblandt Vrads Sande, Sepstrup Sande, Hårup Sande og Højkol.
ARKITEKTUREN
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2018 – download billedet på www.trap.dk/presse
Torvet, der lige fra Silkeborgs grundlæggelse har været omdrejningspunktet for livet i byen, ligger omgivet af markant bebyggelse. I den østlige ende ligger Silkeborg Kirke som point de vue for enden af Vestergade. I den vestlige ende ligger det gamle rådhus, inspireret af nederlandsk renæssance og opført i 1857 af Hans Chr. Zeltner. Ud til Torvet ligger også det klassicistiske Hotel Dania, som blev opført i 1848 og ombygget i 1916 med en overetage i nationalromantisk bindingsværk af Thorkel Møller.
STOVBJERG
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2019 – download billedet på www.trap.dk/presse
To vandrere er på vej mod toppen af det 99 m høje Stovbjerg, hvorfra der er god udsigt til Silkeborgsøerne og Silkeborgskovene. Både Sindbjerg og Stovbjerg indgår i projektet Bestig Bjerge, hvor man kan bestige 17 »bjerge« i Jylland og fem på Fyn og registrere sig med de koordinater, der kan aflæses på toppene.