Trap Danmark: Horsens Kommune udkommer 29. sept. 2020

Pressemeddelelse,

 

Download bogenes forside på  www.trap.dk/presse

Forsidefoto: Bjørn Nørgaards skulptur Menneskemuren foran Horsens Kunstmuseum.
Foto: Mads Krabbe/Trap Danmark, 2019

Trap Danmark: Horsens Kommune
udkommer den 29. september 2020

Få omfattende viden om Horsens Kommunes natur, historie, kultur og samfundsforhold. I alt har 138 forskere og eksperter bidraget til denne rigt illustrerede bog om det væsentligste fra Grædstrup til Søvind og fra Salten Langsø til Sejet.

Læs om FÆNGSLET, »Skagenodde« på Endelave og om Yding Skovhøj, der længe mentes at være landets højeste punkt. Tag med til fjernsynsproduktion hos Arena, og se kuplen i Horsens Ny Teater. Læs om bysbørnene Vitus Bering og Michael Kvium, og bliv klogere på krimimessen, klostrene og kunstmuseet. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.

Bogen er baseret på indholdet om Horsens Kommune i Trap Danmark 6. udgave, bind 13: Horsens, Odder, Samsø, Hedensted og er suppleret med et kort over Horsens Kommune i målforholdet 1:75.000 samt et forord af borgmester Peter Sørensen.

Opdag Danmark – med Trap.

Læs om bogen her: https://trap.dk/kommunebog/horsens-kommune/

 

Fakta
Bogen er på 128 sider i blødt omslag og bagerst er der et kort over Horsens Kommune i målforholdet 1:75.000. Vejledende pris er 249,95 kr. Bogen kan købes hos landets boghandlere og internetboghandlere fra den 29. september 2020. Kortet findes også som selvstændige produkter. Som falset kort i plastlomme eller som plankort til at indramme og hænge op på væggen.

 

Fra bind til kommunebog
I april 2020 udkom den 354 sider store Trap Danmark, 6. udgave bind 13: Horsens, Odder, Samsø, Hedensted i én samlet indbunden bog som del af det store 34-binds Trap Danmark bogværk. Det er indholdet om Horsens Kommune fra denne bog, der nu bliver til en selvstændig bog om Horsens Kommune.

 

Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur.
Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.

De trykte udgivelser består af et 34-binds bogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.

Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.

Trap Danmark lancerer også digitale tjenester. trap.lex.dk giver allerede nu adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Horsens Kommune vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt i løbet af 2021.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk

Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]

 

 

Eksempler på indhold:

De efterfølgende billeder og billedtekster stammer fra Trap Danmark: Horsens Kommune.
Billederne må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmark og med kreditering af fotograf. Download billederne i høj opløsning på www.trap.dk/presse

 

Bygholm – en kongelig tvangsborg

  

Foto: Mads Krabbe/Trap Danmark, 2019 – download billedet på www.trap.dk/presse   

Kong Erik Menved opførte i forbindelse med det jyske oprør i 1313 en række tvangsborge »for at knække jydernes stivsind«, således som der står i Sjællandske Krønike, herunder Bygholm, som han anlagde umiddelbart vest for det nuværende Horsens. Mens de fleste af disse tvangsborge blev nedrevet efter kongens død i 1319, fik Bygholm sammen med Kalø på Djursland lov til at blive stående og fungerede igennem 1300-tallet som nøglefæstning i kampene  om kronen og magten i Jylland.

Resterne af borganlægget, der består af en nærmest kvadratisk banke, ca. 8 m høj og med en topflade på ca. 35 × 35 m, kan i dag ses i et hjørne af Bygholm Park i Horsens. En bro har ført over til borgens ladegård med stalde og øvrige økonomibygninger, formentlig placeret vest for borgbanken. Omgivelserne, der oprindelig har været præget af vådt og sumpet terræn, har udgjort et naturligt værn mod fjender, og desuden har borgbanken tidligere været omgivet af voldgrave.

 Bageri i Hatting

Foto: Mads Krabbe/Trap Danmark, 2019 – download billedet på www.trap.dk/presse   

Lantmännen Unibake Danmark Frost, der har hovedsæde i Hatting, beskæftiger i alt 430 medarbejdere på tre bagerier i Danmark. Knap 250 af dem arbejder i Hatting, enten i bageriet eller i administrationen.

 

Klosterkirken

Foto: Mads Krabbe /Trap Danmark, 2019 – download billedet på www.trap.dk/presse

Franciskaner- eller Gråbrødreklosteret i Horsens blev stiftet i 1261, da ridderen Niels Manderup til Barritskov skænkede sin gård i byen til ordenen, som han efterfølgende selv indtrådte i.

Horsens Klosterkirke blev formentlig påbegyndt kort efter 1261, men nævnes først i 1342. Kirken ligger i dag omgivet af en kirkegård, der fra 1575 til 1835 var byens eneste, men som ikke har været i brug siden 1896. 2006‑08 har Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter reguleret terrænet tilbage til det oprindelige niveau. Enkelte gravminder er placeret mellem nye træplantninger på plænearealet, og en granitbelagt forplads ved kirkens hovedindgang er etableret.

 

 Arena

Foto: Danmarks Industrimuseum, Horsens – download på www.trap.dk/presse

Horsensvirksomheden Arena var i 1960’erne Danmarks største producent af tv-apparater. Den udsprang i 1955 af cykel- og radioproducenten Hede Nielsens Fabriker (senere Hede Nielsen). Få år efter brød tv igennem i den almindelige offentlighed i Danmark, bl.a. med den fjernsynstransmitterede indsamling til Ungarnshjælpen i 1957. Da fabrikken brændte i 1970, blev den genopbygget i samarbejde med den engelske Rank-koncern, og fjernsynsapparaterne blev herefter solgt under navnet Rank Arena. Den eneste danske konkurrent var da Bang & Olufsen (B & O), men japanske apparater pressede markedet, og i 1975 gav Rank-organisationen op. Som et tidstypisk fænomen blev produktionen søgt videreført af Folke Fjernsyns Fabrikken A/S (3F) med udstedelse af folkeaktier a 500 kr. 3F blev dog ikke nogen forretningsmæssig succes og gik konkurs i 1979.

Arenas udvikling af især billedkvaliteten på fjernsynsapparaterne gjorde deres apparater meget populære, og allerede i 1950’erne blev de solgt i både ind- og udland. Historien om virksomhedens op- og nedture var inspiration til den fiktive radiofabrik Bella i DRserien Krøniken. Foto fra 1958.