Trap Danmark: Haderslev Kommune udkommer 13. juni 2021

Pressemeddelelse,

PRESSEMEDDELELSE
NY TRAP DANMARK BOG OM HADERSLEV KOMMUNE

 

Download bogens forside på  www.trap.dk/presse

Trap Danmark: Haderslev Kommune
udkommer den 13. juni 2021

 

Få omfattende viden om Haderslev Kommunes natur, historie, kultur og samfundsforhold. I alt har 147 forskere og eksperter bidraget til denne rigt illustrerede bog om det væsentligste fra Enderupskov til Årø og fra Over Lert til Sønderballe.

Læs om den gotiske Haderslev Domkirke, klimperne i Stensbæk Plantage og den fossilrige Gram Lergrav. Bliv klogere på Gram Slot, Haderslev Kaserne og Arkil A/S. Mindesmærkerne på Klosterkirkegården, de tyske Kleinbahnen og historien om Genforeningen er også med, ligesom Ole Olsen, SønderjyskE og Flyvestation Skrydstrup har fået plads. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.

Bogen er baseret på indholdet om Haderslev Kommune i Trap Danmark 6. udgave, bind 16: Vejen, Kolding, Haderslev og er suppleret med et kort over Haderslev Kommune i målforholdet 1:75.000 samt et forord af borgmester H.P. Geil.

Opdag Danmark – med Trap.

Læs om bogen her: https://trap.dk/kommunebog/haderslev-kommune/

 

Fakta

Bogen er på 128 sider i blødt omslag og bagerst er der et kort over Haderslev Kommune i målforholdet 1:75.000. Vejledende pris er 249,95 kr. Bogen kan købes hos landets boghandlere og internetboghandlere fra den 13. juni 2021. Kortet findes også som selvstændige produkter. Som falset kort i plastlomme eller som planokort til at indramme og hænge op på væggen.

Fra bind til kommunebog

I marts 2021 udkom den 320 sider store Trap Danmark: Vejen, Kolding, Haderslev i én samlet indbunden bog som del af det store 34-binds Trap Danmark bogværk. Det er indholdet om Haderslev Kommune fra denne bog, der nu bliver til en selvstændig bog om Haderslev Kommune.

Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur.
Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.

De trykte udgivelser består af et 34-binds bogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.

Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.

Trap Danmark lancerer også digitale tjenester. trap.lex.dk giver adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Haderslev Kommune vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt senere i 2021.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk

 

Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller nek@trap.dk
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller pl@trap.dk

 

Eksempler på indhold
Billeder og tekst på de efterfølgende sider må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmarks indhold og med kreditering af fotograf på den måde, som der står under fotoet.
Download billeder i høj opløsning på www.trap.dk/presse

 

Haderslev Dam

 Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark 2020 – download på www.trap.dk/presse

Omkørselsvejen forbinder Haderslevs sydlige og nordlige del og leder trafikken vest om byens centrum. Her ses Haderslev Dam til venstre for vejen og den indre Haderslev Dam til højre. Haderslev Dam er kunstigt skabt i 1400-tallet, mens den indre dam og den omgivende Haderslev Dampark blev etableret samtidig med Omkørselsvejen og indviet i 1958. Parken fungerer som et rekreativt område for byens borgere med bl.a. rosenhave, krydderurtehave og legepladser.

 

Årø Kalv

 Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark 2020 – download på www.trap.dk/presse

Årø Kalv, som strækker sig ud fra østsiden af Årø, består af en smal indre tange og en bred ydre del, der er opbygget af strandvolde og krumodder. Sammen med Korsø er den et af de bedste eksempler på feddannelse i Danmark, og processerne er stadig i fuld gang. For mens de ældste dele af feddet er ca. 6.000 år gamle, er de yngste og yderste kun lige kommet til.

Hertug Hans’ Hospital

Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark 2020 – download på www.trap.dk/presse

Hertug Hans den Ældre oprettede et hospital, datidens betegnelse for et fattighus, ud for Sønderport i Haderslev ved fundats af d. 6. januar 1569. Det gav husly og mad til fattige ældre fra byen. Det økonomiske grundlag for stedet kom fra 41 fæstegårde. Hovedbygningen med hospital og kirke udgjorde en længe. 1637‑38
blev tilføjet en længe mod nord og i 1726 en længe mod syd, hvorved hovedbygningen fik sin T-form. Annekset blev opført i 1787 ved bygmester Jacob Hoepfner. Komplekset blev fredet i 1921. Stedet fortsatte som plejehjem for primært kvinder, og de sidste beboere flyttede ud i 1983. Siden har Haderslev Domsogn brugt kirken som annekskirke og hospitalet til menighedshus samt lejligheder. Anlægget blev restaureret i hhv.
1988‑89 og 2011.