Trap Danmark: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Rudersdal udkommer 7. september 2018.

Pressemeddelelse,

PRESSEMEDDELELSE

 

Nu kommer næste bind om Nordsjælland.

 

Trap Danmark bind 27: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Rudersdal. Forsiden med Mindesmærket Julianehøj.

Download billeder af bogen på www.trap.dk/presse

 

Trap Danmark: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Rudersdal udkommer 7. september 2018.

 Trap Danmarks 6. udgave, bind 27 giver en omfattende og rigt illustreret stedsspecifik viden om Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm og Rudersdal Kommuner.

I alt har 204 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Vellerup til Skodsborg og fra Nødebo til Bastrup.

Bliv klogere på den kongelige parforcejagt, teglværkerne ved Lillerød og Blovstrød samt Søllerød Kro og teaterlivet på Mungo Park. Få information om områdets forfattere og kunstnere som Karen Blixen, J.F. Willumsen, Henrik Nordbrandt og Jussi Adler-Olsen. Besøg Drive in Bio i Lynge, og få historien om Rungsted Havn og det nedrevne Hirschholm Slot. Læs om de seks lurer, der blev fundet i Brudevælte Mose i 1797, og få forklaringen på, hvorfor verdens geologer og arkæologer bruger udtrykket Allerødtid. Besøg Kongeegen, som er mindst 1.400 år gammel, opdag den overvældende Frederiksborg Slotskirke i Hillerød, og bliv klogere på Børstingerød Mose, hvor den i Danmark ellers uddøde sommerfugl mørk pletvinge nu får en ny chance. Læs også om Bøllemosens bøller, kalkmalerierne i Birkerød Kirke og De Runde Haver i Nærum.

Trap Danmark har det væsentligste med.
Fra det mest almindelige til det mest specielle.

 Opdag Danmark – med Trap.

 

 Hvordan bindet er blevet til

Trap Danmarks redaktion står for at indsamle, redigere og formidle faglig viden om hele Danmark. Indholdet skrives af udvalgte fageksperter og konsolideres af fagkonsulenter. Trap Danmark har desuden et fagligt råd, der sikrer de overordnede redaktionelle retningslinjer. Se mere på www.trap.dk/holdet-bag

Pris og sidetal
Vejledende udsalgspris for det indbundne bind Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Rudersdal er 419,95 kr., og sidetallet er 390. Bogen kan købes hos boghandlere i hele landet og hos internetboghandlere.

Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.

De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.

Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.

Trap Danmarks kommende digitale univers, der vil gøre det muligt at stå et sted i Danmark og få pålidelige, relevante og velskrevne informationer om det givne sted, udvikles løbende, og de første digitale udgivelser udkommer i 2019. Indtil videre findes en lukket betaversion, der kan fremvises hvis ønsket.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk

Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]

 

Eksempler på indhold
i Trap Danmark: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Rudersdal

Billeder og tekst på de efterfølgende sider må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmarks indhold og med kreditering af fotograf.

 

KONGEEGEN (Frederikssund Kommune)

Trap Danmark bind 27: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Frederikssund. Kongeegen i Jægerspris Nordskov. Foto: Thomas Bille/Trap Danmark

Foto: Thomas Bille/Trap Danmark. Download billede på www.trap.dk/presseJægerspris Nordskov er især berømt for sine store, gamle ege, navnlig Snoegen, Storkeegen og Kongeegen. Med en alder på 1.400‑1.900 år er Kongeegen en af Nordeuropas ældste ege og den eneste af de tre, som stadig er i live.

Alderen har sat sine spor i den 1.400‑1.900 år gamle Kongeeg i den nordøstlige del af Jægerspris Nordskov. Træet er i dag fuldstændig hult, og den gamle, krogede egs stamme er efterhånden reduceret til en tynd skal. For at øge træets levetid har Kongeegen siden 1800-tallet varet støttet af træpæle, og i 2017 blev støtten suppleret af tre sorte metalpæle. Derudover har Kongeegen siden 1980’erne været omkranset af et lavt træhegn, som skal forhindre besøgende i at røre ved og klatre i det skrøbelige træ.

FREDERIKSBORG SLOT (Hillerød Kommune)

Trap Danmark bind 27: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Frederikssund.. Frederiksborg Slot. Foto: Trap Danmark/Nana Reimers

Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede på www.trap.dk/presse

Frederiksborg er et tidligere kongeslot i Hillerød. Frederik 2. erhvervede i 1560 herregården Hillerødsholm, som han omskabte til slottet Frederiksborg, opkaldt efter kongen selv og placeret på tre øer i Slotssøen som centrum for et vidtstrakt nordsjællandsk jagt- og godsområde. Af dette slot er kun bevaret bygningerne på den sydligste ø, en sidelænge vest for slotskomplekset samt lystslottet Badstuen i parken. Christian 4., der blev født på Frederiksborg i 1577, valgte at lade faderens slot erstatte af et nyt, storslået renæssanceanlæg.

Det Nationalhistoriske Museum blev oprettet i Frederiksborg Slots genopførte hovedbygning. Et besøg på museet er en kronologisk vandring gennem Danmarks historie fra oldtid til nutid. Interiør med møbler og kunsthåndværk i museets rum illustrerer forskellige perioder i danmarkshistorien. Museets samling består desuden af en omfattende malerisamling.

TOKKEKØB HEGN (Allerød Kommune)

Trap Danmark bind 27: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Frederikssund. Tokkekøb Hegn. Foto. Nana Reimers/Trap Danmark

Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede på www.trap.dk/presse

Nærheden til Lillerød og Blovstrød gør Tokkekøb Hegn til en meget velbesøgt skov. Et forgrenet stinet, som bl.a. omfatter en gult afmærket, 6 km lang vandrerute, fører gennem skovens varierede bevoksninger og forbi de mange andre seværdigheder.

Det 631 ha store Tokkekøb Hegn ligger nordøst for Lillerød, hvorfra det strækker sig op over grænsen til Fredensborg og Hørsholm Kommuner. Bøgen dominerer i den gamle, varierede skov, som rummer både sletter, moser og småsøer. Underskoven er frodig, og om foråret dækkes skovbunden af et tæt anemonetæppe. I de gamle træer yngler hulrugende fugle som natugle, stor flagspætte, broget fluesnapper og flere forskellige mejser. Også mange flagermus udnytter træernes hulheder som dagskjul og vinterkvarter. Derudover har skoven fine bestande af både rådyr, grævling og ræv. I den nordvestlige del af lysningen findes et lille område med gamle ege, bøge og skovæbler.

HØRSHOLM KIRKE (Hørsholm Kommune)

Trap Danmark bind 27: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Frederikssund. Slotsparken med Hørsholm kirke. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede på www.trap.dk/presse

Hørsholm Kirke blev opført 1820‑23 efter tegninger af C.F. Hansen på gårdspladsen, hvor det firlængede slot tidligere lå. Den klassicistiske kirkes forbillede var Vor Frue Kirke i København med det lave tårn. Interiøret har tøndehvælv med apsis med ovenlys og søjlebårne pulpiturer.

Kirken, der ligger på en ø midt på det, der tidligere var gårdspladsen til Hirschholm Slot, er et treskibet langhus med valmtag. Bygningen er orienteret nord-syd, idet der mod nord er et fremspringende indgangsparti med et lavt tårn og mod syd en apsis. Kirken, hvis ydre murpuds oprindelig efterlignede grå sandsten, er nu helt hvid. Skibet har et tøndehvælvet, hvidpudset loft og søjlebårne pulpiturer. I apsis, der har ovenlysvindue, er alterudsmykningen et indmuret relief af nadverens indstiftelse. Det er en gipskopi fra 1822 af et relief, Bertel Thorvaldsen udførte til Vor Frue Kirke i København i 1820. Døbefonten af hvidlakeret og forgyldt træ blev udført til den nedrevne slotskirke i 1751, og også pengeblokken og tårnets to klokker går tilbage til 1700-tallets slot.

SØLLERØD KRO (Rudersdal Kommune)

Trap Danmark bind 27: Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Frederikssund. Søllerød Kro. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede på www.trap.dk/presse

Ved gadekæret i Søllerød har Søllerød Kro siden 1677 udskænket til tørstige bysbørn og trætte rejsende. Længe var det præsten ved Søllerød Kirke, der havde udskænkningsret. Siden har skænkestuen udviklet sig til en gourmetrestaurant, der fik sin første Michelinstjerne i 1987 og har haft sin nuværende stjerne siden 2007.