PRESSEMEDDELELSE – 13. november 2018
Næste 5 kommuner klar fra Trap Danmark.
Download billeder af bogen i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Trap Danmark: Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev, Gladsaxe udkommer 22. november 2018.
Trap Danmarks 6. udgave, bind 28, giver en omfattende og rigt illustreret, stedsspecifik viden om Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev og Gladsaxe Kommuner.
I alt har 193 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Ølstykke Stationsby til Buddinge og fra Bregnerød til Harrestrup.
Bliv klogere på Danmarks dybeste sø, Furesø, læs om landsbyen Pederstrup, og oplev, hvordan man fejrer fastelavn i Veksø. Få viden om store personligheder som Peter Brixtofte, Erhard Jakobsen, Vilhelm Lauritzen og Ib Juul – samt ikke mindst Grevinden af Bagsværd. Besøg den romanske Gladsaxe Kirke og den gotiske Herlev Kirke, og få historien om Flyvestation Værløse, Farumgård og sprøjtehuset i Slangerup. Få indblik i virksomhederne Oticon og Novo-gruppen, læs om tunneldalene, som blev skabt under sidste istid, samt om Nik & Jay og FC Nordsjælland. Tag med til Toms Fabrikker, få indsigt i kampen om Kulturkroen eller gå på opdagelse i Ølstykke-Stenløse. Få indblik i Ballerupplanen, se Veksøhjelmene fra Brøns Mose og læs om de særlige huekoner. Kom til blot i Hareskovene og få viden om Lautrupgårds udvikling fra landbrug til erhvervspark.
Trap Danmark har det væsentligste med.
Fra det mest almindelige til det mest specielle.
Hvordan bindet er blevet til
Trap Danmarks redaktion står for at indsamle, redigere og formidle faglig viden om hele Danmark. Indholdet skrives af udvalgte fageksperter og konsolideres af fagkonsulenter. Trap Danmark har desuden et fagligt råd, der sikrer de overordnede redaktionelle retningslinjer. Se mere på www.trap.dk/holdet-bag
Pris og sidetal
Vejledende udsalgspris for det indbundne bind Trap Danmark: Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev, Gladsaxe er 419,95 kr., og sidetallet er 332. Bogen kan købes hos boghandlere i hele landet og hos internetboghandlere.
Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.
De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider og af enkeltstående kommunebøger – én for hver kommune.
Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.
Trap Danmarks kommende digitale univers, der vil gøre det muligt at stå et sted i Danmark og få pålidelige, relevante og velskrevne informationer om det givne sted, udvikles løbende, og de første digitale udgivelser udkommer i 2019. Indtil videre findes en lukket betaversion, der kan fremvises hvis ønsket.
—
Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk
Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]
Eksempler på indhold
i Trap Danmark: Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev, Gladsaxe
Billeder og tekst på de efterfølgende sider må bruges i forbindelse med omtale af Trap Danmarks indhold og med kreditering af fotograf. Download billeder i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Fastelavn i Veksø (Egedal Kommune)
Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Veksø Fastelavnsklub er stiftet i 1910. Hvert år afholdes et fastelavnsoptog, der består af ca. 15 ryttere i røde veste og 4-5 hestetrukne vogne. Fastelavn varslede traditionelt starten på fasteperioden op til påske. I dag er der ikke mange, der faster, men fastelavnsløjerne er der stadig gang i. I Veksø holdes traditionen med tøndeslagning fra hesteryg i hævd. Kun et enkelt år, i 1941, har man måttet undvære traditionen pga. 2. Verdenskrig. Her blev der i stedet slået til tønde fra et bord i kroen.
Stejle skrænter fra istiden (Furesø Kommune)
Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede i høj opløsning på www.trap.dk/presse
De stejle skrænter af en gammel tunneldal træder tydeligt frem på vestbredden af Furesø. Tunneldalen blev dannet af en smeltevandsflod under isen, som i sidste istid dækkede hele kommunen. I Furesø samles flere af de tunneldale, som danner det markante dallandskab, der dækker hele den sydlige del af Nordøstsjælland.
Egebjerggård (Ballerup Kommune)
Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede i høj opløsning på www.trap.dk/presse
De spraglede facader på billedet er tegnet af Jan Gudmand-Høyer og Maria Angels Colom, der også stod bag den første dispositionsplan for området Egebjerggård. Planen byggede på en række principper fra Statens Byggeforskningsinstitut, der lagde op til at eksperimentere med funktionel integration af fx bolig og erhverv og boligformer.
Fra Smørmose til Herlev Hospital (Herlev Kommune)
Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Fra Smørmose er der vidt udsyn over Naturcenter Kildegårdens jorder mod sydvest til Herlev Kommunes to vartegn: Herlev Vandtårn og Herlev Hospital. Denne del af Hjortespringkilen indgår i fredningen af Smør- og Fedtmosen, og for at bevare det åbne landskab afgræsses den bl.a. af de hårdføre gotlandske pelsfår.
Bagsværd Sø (Gladsaxe Kommune)
Foto: Nana Reimers/Trap Danmark. Download billede i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Bagsværd Sø er Danmarks nationalstadion for roning, kano- og kajaksport. Da det gamle stadion ikke lever op til nutidens krav, er der planer om at opføre et nyt, moderne stadion, der kan afvikle store, internationale stævner, heriblandt VM i Kano- og Kajaksprint, som Danmark er vært for i 2021. Det nye rostadion, der er tegnet af AART Architects, kommer til at koste 100 mio. kr. og forventes færdigt i 2020.