Nyt bind i bogværket Trap Danmark, 6. udgave:
Trap Danmark: Aarhus
Udkommer 26. marts 2020
Download billeder af bogen i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Trap Danmark 6. udgave, bind 12 giver en omfattende og rigt illustreret, stedsspecifik viden om Aarhus Kommune. I alt har 189 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Lillering til Gammel Løgten og fra Mejlby til Hvilsted.
Få indsigt i alt fra Moesgaard, Malmros og Marselisborg til festugen, filmbyen og oldtidsfund i Århus Bugt. Bliv klogere på Lars Larsen og Salling Group, og læs om de små, grønne og højtkvækkende løvfrøer i den sydlige del af kommunen. Få indblik i de tre gravlagte personer fra Borum Eshøj, se de første pølsevogne fra Børnenes Kontor, og tag med til kamp med AGF eller til dans hos Bora Bora.
Den Gamle By og Aarhus Domkirke er naturligvis også med, ligesom universitetet, letbanen, NorthSide og SPOT Festival har fået plads. Læs desuden om Gellerupplanen, ARoS Aarhus Kunstmuseum og havnens transformation – og træk på smilebåndet over 1970’ernes Århushistorier. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.
Opdag Danmark – med Trap.
Trap Danmarks chefredaktør Niels Elers Koch, der er født og opvokset i Aarhus, udtaler i forbindelse med udgivelsen:
”Jeg har set meget frem til at præsentere dette Trap Danmark bind om Aarhus Kommune. Hele 296 faktuelle sider om kommunens natur og landskab, historie, bydele, kultur og samfunds- og erhvervsliv er det blevet til i et fortrinligt samarbejde mellem Trap Danmarks redaktion og 189 eksperter fra Aarhus og resten af landet. Bogens mængde af viden på tværs af fagområder giver med garanti nye indsigter om Aarhus. Nye ting at tale om. Nye ting at opdage. Uanset om læseren, som jeg, er født og opvokset i Aarhus, om han bor der nu, eller om hun blot er interesseret i den jyske hovedstads mangfoldighed”.
Borgmester for Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard udtaler:
”Det er fantastiske udgivelser, Trap Danmark laver, så derfor er det en stor glæde, at der nu kommer en ny og opdateret version om Aarhus. Sidst det skete var tilbage i 1963, hvor borgmesteren hed Bernhardt Jensen, og der er immervæk sket meget siden da. Det er en fornøjelse at se det omfattende værk, der bringer både kendt og ukendt viden om byen frem i lyset. Den flot illustrerede bog er et imponerende øjebliksbillede af Aarhus Kommune anno 2020. Præcis som Trap skal være. Tak til de mange bidragydere, som har medvirket til at beskrive kommunen, og ikke mindst tak til Trap Danmark for at indsamle, sikre og udbrede viden om Aarhus Kommune”.
Hvordan bindet er blevet til
Trap Danmarks redaktion står for at indsamle, redigere og formidle faglig viden om hele Danmark. Indholdet skrives af udvalgte fageksperter og konsolideres af fagkonsulenter. Trap Danmark har desuden et fagligt råd, der sikrer de overordnede redaktionelle retningslinjer. Se mere på www.trap.dk/holdet-bag
Pris og sidetal
Vejledende udsalgspris for det indbundne bind Trap Danmark: Aarhus er 449,95 kr., og sidetallet er 296. Bogen kan købes hos boghandlere i hele landet og hos internetboghandlere fra 26. marts 2020.
Om Trap Danmarks 6. udgave
Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, der er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag. Se www.trap.dk/historien
De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider, som man kan abonnere på – se www.trap.dk/abonnement
Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.
Trap Danmark lancerer også digitale tjenester. Det drejer sig bl.a. om en webbaseret tjeneste http://trap.lex.dk, der giver fri adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Aarhus Kommune vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt i løbet af 2020.
—
Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark. Læs mere om Trap Danmark på www.trap.dk
Yderligere information kan fås ved henvendelse til
chefredaktør Niels Elers Koch på 2123 0742 eller [email protected]
eller kommunikationsansvarlig Peter Lyth på 4050 1833 eller [email protected]
Eksempler på indhold
Billeder og tekst på de efterfølgende sider er med i bogen og de må bruges
i forbindelse med omtale af Trap Danmarks indhold og med kreditering af fotograf. Download billeder i høj opløsning på www.trap.dk/presse
Bazar Vest
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2019. Download på www.trap.dk/presse
Bazar Vest blev oprettet af ejendomsselskabet Olav de Linde i 1996 som et privat integrations- og beskæftigelsesprojekt for bl.a. beboerne i Gellerupparken. Basaren åbnede i en gammel kedelfabrik, og siden er den løbende blevet udvidet. Der har fra begyndelsen været et multikulturelt miljø med spisesteder, grønt- og frugtmarked og fødevarebutikker med især mellemøstlige og nordafrikanske specialiteter. Basaren rummer også barbersalon, skrædder og tøjbutikker samt værksteder og en scene.
Aarhus Ø
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2019 Download på www.trap.dk/presse
Aarhus Ø med byggeriet af Lighthouse i forgrunden, hvor tårnet, der er planlagt til 142 m, skal opføres. Den nye bydel blev overtaget af Aarhus Kommune i 2007, og allerede i 2012 flyttede de første beboere ind. Når området er fuldt udbygget, vil der bo 10.000‑12.000 mennesker i Aarhus Ø med butikker, caféer, teater og havnebad. Bag byggepladsen ses Isbjerget, Pakhusene og tv. AARhus.
Aarhus Domkirke
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2019 Download på www.trap.dk/presse
(Domkirken og Domkirkekomplekset er beskrevet på ca. 3 sider i bogen)
Aarhus Domkirkes gotiske østparti stammer fra anden halvdel af 1400-tallet. Det imponerende treskibede kor er et hallekor, dvs. at midt- og sideskibe er nogenlunde lige høje. Her strømmer lyset ind igennem de høje, spidsbuede vinduer. Aarhus Domkirke markerer sig i det moderne bybillede med sin samlede længde på 93 m og med 92 m til toppen af vesttårnets slanke spir. Kirkerummet er særdeles rigt på senmiddelalderlige kalkmalerier og indeholder et værdifuldt inventar samt talrige gravminder fra senmiddelalder, renæssance og barok.
Skt. Clemens Bro
Foto: Peter Elfelt/Nationalmuseet Download på www.trap.dk/presse
Der er livlig trafik på Skt. Clemens Bro en vinterdag i 1898. Broen, der førte over Århus Å, forbandt den gamle historiske kerne med banegårdsområdet. På vej ind mod torveområdet og domkirken kører en lille hestetrukken vogn, der reklamerer med håndskummet mælk. Broen, der stod færdig i 1884, hvilede på svære jernsøjler. I smedejernsrækværket var der indlagt ankre, attribut for Sankt Clemens, Aarhus’ skytshelgen.
Risskov
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2019 Download på www.trap.dk/presse
Letbanen bevæger sig langs Kattegatkysten på en flot septemberdag i 2019. Mod nord ses det grønne areal, der udgør Risskov Strandpark. Strandparken ligger for foden af det tidligere Psykiatrisk Hospital i Risskov opført 1849‑51. I 2019 flyttede det psykiatriske hospital officielt ind i nye bygninger på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien i Skejby. De tidligere hospitalsbygninger er nu under ombygning til boliger.
Kvindemuseet
Foto: Angelina Owino/Trap Danmark, 2019. Download på www.trap.dk/presse
Med den permanente udstilling Pigernes og drengenes historier (tidligere Barndommens Museum) på Kvindemuseet fra 2006 var det museets ambition at skabe en udstilling om og til børn. Udstillingen tager afsæt i 28 personlige børnefortællinger fra 1850’erne til 1970’erne, og gæsterne bliver ledt rundt til udvalgte genstande i tematiske rum. I modsætning til andre museer er det tilladt at kravle på montrerne. Faktisk er man nødt til at kravle over, under og bag om montrerne for at få det hele med. Her skal man intet læse, men i stedet lære om børnenes liv igennem lys, lyde og lugte.
Salling Rooftop og Salling Group A/S
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2019 Download på www.trap.dk/presse
Salling Rooftop indeholder café, restaurant og et parklignende anlæg, som er placeret på toppen af stormagasinet Salling i Søndergade i Aarhus. Den 2.000 m2 store tagterrasse åbnede d. 25. august 2017 og kostede ca. 30 mio. kr.
Salling Group A/S er sammen med Coop Danmark A/S de klart største inden for dagligvaresalg i Danmark. I 2018 beskæftigede Salling Group ca. 53.500 medarbejdere i ind- og udland, og den samlede omsætning var med koncernens aktiviteter i udlandet oppe på 59,4 mia. kr. Salling Group omfattede i 2018 foruden to stormagasiner i Aarhus og Aalborg bl.a. 102 føtex- og føtex food-supermarkeder og 19 Bilka-varehuse samt 507 Netto-butikker i Danmark, 344 i Tyskland og 371 i Polen. Desuden har koncernen en række internetbutikker som bl.a. bilka.dk, føtex.dk, salling.dk, wupti.com, flowr.dk og skagenfood.dk. Seneste tilkøb er BR-legetøjsbutikkerne, som Salling Group købte af boet efter legetøjskoncernens konkurs ved årsskiftet 2018/19.